Introductiecursus archeologische bodemmicromorfologie

16 april 2018, 09:00 | Faculteit Civiele Techniek, Delft

Van 16 tot en met 20 april geeft Hans Huisman (RCE, GIA) een introductiecursus archeologische micromorfologie in de microscopiezaal van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Universiteit Delft. In bodemmicromorfologie wordt de bodem microscopisch bestudeerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciaal geprepareerde dunne preparaten van geïmpregneerde ongestoorde bodemmonsters – de zogenaamde slijpplaten.

Helaas is het niet meer mogelijk om u voor deze cursus aan te melden. Kijk anders eens of de themabijeenkomst over micromorfologie interessant is voor u.

Inhoud van de cursus

In deze cursus kunnen de deelnemers ervaring opdoen en basiskennis verkrijgen over de toepassing van micromorfologie in (Nederlandse) archeologische contexten. De deelnemers maken zelf achter de microscoop kennis met materialen, structuren en fenomenen die kunnen voorkomen in bodems en sporen in Nederlandse archeologische vindplaatsen, en die van belang (kunnen) zijn voor de archeologische interpretatie.

Tussen de werkzaamheden door worden presentaties gegeven over praktische zaken als monstername, het maken van slijpplaten en verschillende microscopische technieken, en wordt een overzicht gegeven van relevante fenomenen – zoals sedimentaire structuren, bodemprocessen, archeologische materialen en sporen en taphonomische processen. Ook is er aandacht voor het toepassen van aanvullende technieken zoals electronen-microscopie en micro CT.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor studenten en professionals die werkzaam zijn bij universiteiten of het bedrijfsleven en wordt in principe in het Nederlands gegeven. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Per groep (studenten/AIOs, universitaire medewerkers, bedrijven, overheid) is een vast aantal plaatsen gereserveerd. Plaatsing is op basis van volgorde van aanmelding; bij een te groot aantal aanmeldingen wordt een wachtlijst aangehouden.

Ook leken kunnen zich inschrijven, voor hen vormt deze cursus een eerste kennismaking met de (archeologische) micromorfologie. Voor meer ervaren cursisten is het een mogelijkheid om ervaring en repertoire uit te breiden.

Aanmelden

AANMELDEN VOOR DEZE CURSUS IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.

Voor meer info of vragen, kunt u een mail sturen naar Hans Huisman (h.huisman@cultureelerfgoed.nl).

Ook interessant: themabijeenkomst micromorfologie

Voor belangstellenden die niet de tijd kunnen vrijmaken voor een voltijdse cursus van een week: de SIKB en de RCE organiseren op 12 Maart (tussen 13:00 -16:30) een themabijeenkomst in Gouda over de toepassing van micromorfologie voor PvE opstellers, veldarcheologen en prospectoren. Dit omvat een inleiding over de methode en een eerste praktische kennismaking. Deze bijeenkomst is gratis en voor max. 20 deelnemers, aanmelden kan via www.sikb.nl, onder agenda.

Verslag indienen

Limited formatted text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p> <h2> <h3> <h4> <q> <div>
  • Empty paragraph killer - multiple returns will not break the site's style.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <blockquote> <br> <cite> <code> <dd> <div> <dl> <dt> <em> <figcaption> <figure> <h2> <h3> <h4> <li> <ol> <p> <q> <span> <strong> <ul>

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Whitelisted abbreviations will be augmented with an <abbr> tag.
  • Filtered strings will be augmented with a tag.
Via dit veld kunt u een bestand toevoegen.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 160 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg doc docx xls xlsx pdf txt.