Reparatie hunebed D45

Een enorme deksteen van hunebed D45 bij Emmen brak in 2011 door een kampvuurtje in tweeën. Er volgde een ingewikkelde hersteloperatie om het stuk graniet van tien ton weer aan elkaar te lijmen.

Door de toeristische druk raken hunebedden geregeld beschadigd, meestal door graffiti of gestookte vuurtjes. In de zomer van 2011 ging het goed mis: een van de dekstenen van hunebed D45 was als gevolg van een kampvuurtje gebroken en ingestort.

EHBO hunebed

Om ervoor te zorgen dat schades zo goed en zo snel mogelijk worden hersteld heeft de Hunebeddenbeheergroep een EHBO hunebedden opgesteld. Deze EHBO bevat een soort draaiboek voor de omgang met schades aan hunebedden. Ook na de constatering van de schade aan het hunebed in Emmerdennen, trad deze EHBO direct in werking. In korte tijd was er aangifte gedaan en was het hunebed afgezet.

Op transport

Voor de restauratie moest de steen vervoerd worden naar de enige plek waar die gerepareerd kon worden: in Tienhoven, in de provincie Zuid-Holland. Onder grote belangstelling werden de twee helften uit het hunebed gehesen en op transport gezet. In Tienhoven werden de helften op een houten constructie zodanig gesteld dat de breukvlakken precies tegenover elkaar lagen. Omdat de lijm binnen een halfuur droogt, moest het lijmen gelijk bij de eerste poging slagen.

Gewapende deksteen

Na het lijmen, werden er vier gaten van elk drie meter diep in de steen geboord. Hierin zijn drie centimeter dikke, roestvaststalen staven ingebracht. De gaten werden volgegoten met lijm, en net als de breuk, zodanig gecamoufleerd dat ze nauwelijks meer te zien zijn. Zo ontstond een gewapende steen, die niet meer in twee losse stukken kan breken. De deksteen werd wederom onder grote belangstelling van het publiek en de pers teruggeplaatst.

Door wie

De Hunebeddenbeheergroep is samengesteld uit Staatsbosbeheer, Stichting Het Drentsch Landschap, de provincie Drenthe, archeologisch museum het Hunebedcentrum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap beheren tezamen het merendeel van de hunebedden.