Hunebed beschadigd door kampvuur

24 maart 2015
Voor de derde keer in korte tijd is Hunebed D08 bij Strubben beschadigd door vandalisme. Onbekende personen hebben een kampvuur gestookt tegen twee van de stenen van het 5000 jaar oude grafmonument. Dit gebeurde in de nacht van 20 op 21 maart. Door de temperatuurverschillen aan de buitenkant van de steen, brokkelen er stukken af. De schade werd afgelopen zondag ontdekt.

Derde keer
Voor boswachter Kees van Son is de maat vol. “Het is al de derde keer dat het hunebed op deze manier beschadigd wordt. De laatste keer konden we de scherven nog wel terug plakken. Dat hebben we twee keer gedaan, maar nu kan dat echt niet meer. Dat is echt heel zonde.”

Het vuur is niet gestookt onder een van de dekstenen, maar aan de buitenkant. Doordat de steen aan de ene kant heet werd en aan de andere kant koud bleef, brokkelen er stukken af. Het valt de boswachter op dat het kampvuur telkens op dezelfde plek gestookt wordt. “Heel vreemd. Misschien oefent dit hunebed een magische aantrekkingskracht uit. De lente begon zaterdag. Astronomisch een ‘moment'. Wellicht heeft dat er iets mee te maken.“

Geen ritueel
Volgens deskundige Renée Lagerwaard, is het onwaarschijnlijk dat het hier om een ritueel gaat. “Een hunebed is een heilige plek, waar voorouders ook al rituelen hadden. Maar een hunebed gaat over de dood en niet over het begin van de lente.” aldus de zelfverklaard sjamaan uit Hooghalen. “Bovendien zou het vloeken in de kerk zijn, om bij een rituele plek de boel kapot te maken.” Uit de aanwezigheid van lege blikken bier, vermoedt Lagerwaard het werk van lokale hangjeugd.

Contact met omwonenden
Vernielingen als dit komen zelden voor, bevestigt van Son: “We hebben meerdere hunebedden in ons gebied, maar het is zeker geen schering en inslag.” Desondanks gaat de boswachter namens Staatsbosbeheer proberen beter toezicht te regelen. Hij wil contact gaan zoeken met mensen in de dorpen rond het bos, om verdere beschadiging te voorkomen. Dat sommige mensen geen rekening houden met eeuwenoud erfgoed, noemt van Son ‘respectloos’: “De hunebedden van Drenthe zijn veel ouder dan de pyramides van Egypte. Het zijn de grafmonumenten van onze voorouders.”

Wat vindt u? Moeten we de hunebedden beschermen tegen vandalen? Mag de zichtbaarheid van de grafmonumenten daaronder lijden? Moet er desnoods een hek om hunebedden heen worden geplaatst? Laat uw mening achter onder dit artikel.